Co mají společného vinařství a výroba betonových výrobků?

Dlažby
Naléváte si víno do sklenice a vychutnáváte si jeho barvu, vůni a chuť. Při tom sedíte na terase, kde máte nově položenou betonovou dlažbu od PRESBETONU. Víte, co mají společného víno a betonová dlažba?
8. 10. 2024 4 minuty čtení

Vinařství se pyšní skutečně dlouhou tradicí jak v Česku a na Moravě, tak i na Slovensku. Vinařské tratě, kterým se daří v našich úrodných regionech, jsou pastvou nejen pro oči, ale i pro duši. Určitě se shodneme na tom, že vinařství je neodmyslitelnou součástí kulturního dědictví Česka i Slovenska, na které jsme právem hrdí.

Společnost PRESBETON dlouhou tradicí disponuje také a dnes patří mezi přední výrobce betonových výrobků na českém i slovenském trhu. Díky širokému portfoliu představuje pro vinaře možnost vnést do architektury vinařství prostřednictvím betonu moderní prvky, které si budou s vinnou révou v okolí skvěle povídat.

K dialogu je třeba dozrát

Víno se stejně jako i betonové výrobky musí nechat zrát, aby dospěly do očekávané kvality. Sklizením bobulí výroba vína začíná. Bobule se očistí od třapin a zrnek, které by mohly mít vliv na následnou chuť vína. Lisováním je získán vinný mošt, který je potřeba dále odkalit. Procesem kvašení se pak mošt mění na víno, které se stočí a nechá několik týdnů až měsíců zrát. Během doby zrání víno nabývá své jedinečné vůně a chuti. Po přefiltrování je víno již připravené, abyste si jej mohli náležitě vychutnat.

Beton je poměrně dost „živý“ materiál, který pracuje v čase. Podobně jako víno. Záleží, v jakých podmínkách se nachází, a jakým vlivům (venkovním) je vystaven. Vzniku finálního betonového výrobku předchází smíchání betonové směsi (kamenivo, pojivo-cement, případně příměs, plastifikační přísady, pigmenty) s vodou a z výsledné směsi se pak vytváří betonový výrobek. Beton/betonový výrobek začíná nejprve tuhnout (zpravidla v čase cca 45-60 minut dle podmínek prostředí) a již v tomto bodě začíná proces zrání betonu. Následuje tvrdnutí, které může probíhat v řádu let. Dle betonářských norem je ujednoceno časové období 28 dní jakožto časový interval, kdy má beton již mít 100% své deklarované pevnosti (tj. je v podstatě plně vyzrálý). Při běžných klimatických podmínkách (15-25 °C) má beton již po 7 dnech zhruba 70 % konečné pevnosti, takže se dá zpravidla použít i takto „mladý“.

Betonové výrobky pro účely vinařství

Začneme-li hezky od podlahy, vedle rozhodně nešlápnete volbou jakékoli betonové dlažby společnosti PRESBETON. Plošné dlažby vyráběné v Drahotuších u Hranic jsou výbornou volbou pro terasy a restaurační části. Hladký, reliéfní, tryskaný, kartáčovaný či vymývaný povrch dlažebních kusů nabízí opravdu široké využití. Velmi oblíbenou je plošná dlažba TAŤÁNA s tryskaným povrchem, která je dostupná v 8 různých formátech a 7 barevných odstínech.

Genius loci některých vinařství však spíše odpovídá rustikálnímu stylu, ke kterému by se měla citlivě vybírat také dlažba a další prvky. Řada NATURAL zahrnující mimo jiné systémy BARK, VERTO a OAK nabízí pro tyto případy řešení v podobě odolné betonové dlažby, kterou však na první pohled nerozeznáte od dubových prken nebo přírodního kamene. Struktury dřeva v exteriéru i interiéru působí příjemným a útulným dojmem a do některých prostor se naopak skvěle hodí vzhled kamene připomínajícího staré časy.

Dalšími betonovými prvky pak můžete podpořit členitost terénu (zahradními stěnami STANDARD a PRAKTIK), vytvořit zajímavé vertikální zahrady pomocí betonových květináčů nebo začlenit do prostoru efektní osvětlení H-E-X.

Vychutnejte si kvalitu dobrého vína s kvalitními výrobky PRESBETON!